Aynı zamanda göze hitap eden bir estetik bir görünümü olmalıdır.
Teraslar, balkonlar, havuzlar, iskeleler, plajlar, bahçeler, yürüyüş yolları ile dinlenme alanlarının, kafelerin, restoranların, plazaların, villaların, müstakil evlerin açık alanları yaşam alanlarında dış mekanlar olarak tanımlanmaktadır.
Dış Mekanlarda Zemin Kaplamalarında Olması Gereken Özellikler
- Hava koşullarına karşı dirençli
- Dekoratif ve işlevsel
- Yeni görünümü uzun yıllar koruyacak, eskimeyen
- Uzun ömürlü
- Sürtünmelere ve aşınmalara karşı yüksek mukavemetli
- Güneş ışınlarına karşı rengi solmayan
- Yüzeyi kaymayan
- Su geçirmez
- Suya, rutubete, neme karşı yüksek korumalı
- Doğaya zarar vermeyen saygılı ürünler
- Geri dönüştürülebilen
- Bakımı kolay ve uygun maliyetlerde bakımlı
- Leke tutmayan
- Isı ve ses yalıtımı yüksek performanslı
- Kimyasal temizlik malzemelerinin en az kullanacağı, kolay temizlenebilen
- Doğanın renkleriyle uyumlu malzeme ve renkte
- Evcil dostların yüzeydeki hareketlerine dayanıklı ve yıpranmayan
- Mobilya çekilmelerine dayanıklı
- Çürümeyen ve parçalanmayan
- Küflenmeyen, böceklenmeyen, mantar vb. oluşumları önleyen
- Uygulama alanının kullanım amacına uygun yüzeyi çıplak ayakla gezilebilen
- İşletmelere ait açık alanlarda yoğun insan trafiğine karşı dirençli, yıpranmayan
- Kullanım amacına göre hijyenik özelliklere sahip
- Antibakteriyel özelliklere sahip
- Tadilat gerektiğinde kırılmadan onarım yapılabilme özelliğine sahip
Dış Mekanlar İçin Zemin Kaplama Çeşitleri ve Kullanım Alanları
Açık alanlarda yer döşemelere alanın bulunduğu yerdeki özelliklere, ihtiyaçlarına ve kullanım amaçlarına göre seçim yapılmaktadır. Karar verirken birçok kriter ile birlikte değerlendirilmektedir. Kullanım yerine göre şehrin veya alanın peyzajıyla da uyumlu bir malzeme seçilmelidir.
Bahçe Yer Döşemesi Malzemeleri
Bahçeler yaşam alanlarında en çok kullanılan açık alanlardır. Bu yüzden bahçe dekorasyonları ayrı bir önem kazanmaktadır.
- Kompozit Deck
- Ahşap Deck
- Sentetik Çim
- Çakıl Taşı
- Arnavut Kaldırımı
- Boyalı ve Cilalı Yer Döşeme
- Natürel Kaplama
- Kil Zemin
- Doğal Taş
- Çim ve Ahşap
Teras ve Balkonlar İçin Yer Döşemesi Malzemeleri
Açık, kapalı, çatı, büyük ve küçük olmasına göre karar verilir.
- PVC Yer Döşemesi
- Doğal ve Modern Taş
- Yer Karosu
- Ahşap Görünümlü Kompozit Deck
- Ahşap Deck
- Epoksi
- Mermer
- Çakıl Taşı
- Killi Zemin Kaplama
- Beton
- Kauçuk
- Fayans
- Tüm Bu Malzemelerin Kombinasyonu
Havuz Kenarı, Plajlar ve İskeleler İçin Yer Kaplama Malzemeleri
Tamamen ıslak alanlar olduğu için suya karşı yüksek dayanıklılık gösteren bir zemin kaplaması olmazsa olmaz bir özelliktir. Ayrıca insanların sosyalleşme alanları olduğundan estetik görünümü önemlidir. Uzun yıllar eskimeden yeni bir görünümde hijyenik olması çok önemlidir.
- Seramik Zemin Kaplama
- Kaymazlı Dayanıklı Traverten
- Porselen Kaymaz Karo
- Dış Mekan Parkeleri
- Kompozit Deck
- Ahşap Deck
- Taş Halı Yer Döşemesi
- Cam Mozaikler
- Kum Yer Kaplaması
Dış Mekanlarda Yer Döşemelerinin Özellikleri
- Ahşap Malzemeler Kompozit Deck ve Ahşap Deck
Ahşap olarak doğal ahşaptan üretilen ahşap deckler ile poliüretan ve ahşap talaşının karışımından üretilen ahşap görünümlü kompozit deck bulunmaktadır. Hem ahşap deck hem de kompozit deck için renk ve desen seçenekleri bulunmaktadır.
İki deck malzemesi de yüksek dayanıklılıktadır. Açık alanlar için geçmişten bugüne ahşap malzeme her zaman doğa ile bütünleşen doğal bir malzeme olduğundan tercih edilmiştir. Hem görsel hem de sağlam olduğu için en çok seçilen malzemelerdendir.
Yapı sektöründeki teknolojik gelişmelerle ahşap deckten bir takım üstün özelliklere sahip olan kompozit deck malzeme üretilmeye başlanmıştır.
Suya karşı yüksek koruma özelliğinde olan zemin malzemeleri açık alanlar için en çok aranan özelliklerden biridir. Açık alanlar hava koşullarına direkt maruz kaldıklarından yağmura ve rüzgara karşı yüksek dayanma göstermelidir.
Kompozit deck havuz kenarları gibi suya direkt fazlasıyla maruz kalan alanlarda son yıllarda bilinirliliği arttıkça çok kullanılmaya başlanmıştır. Suya, neme, rutubete karşı etkilenmeden uzun yıllar kullanılabilmektedir.
Açık alanlar güneşe fazlasıyla maruz kalan alanlardır. Ahşap malzemeler güneş ışınlarına karşı dayanıklıdır. Kompozit deck özellikle yüzeyinde çıplak ayakla yanmadan gezme konforunu sunmaktadır.
Ahşap malzemeden üretilen zemin kaplamalarının yüzeyi kaymaz özelliktedir. Isı yalıtımının iyi olduğu en kaliteli yer döşemesi malzemelerindendir. Kompozit deck yüksek teknolojilerle üretilirken ısı yalıtımına karşı daha yüksek performansta üretilmektedir. Yüzeyi aşırı soğumaz ve aşırı ısınmaz. Dış hava koşullarına karşı daha yüksek direnç gösterdiğinden ve ısı yalıtımındaki mükemmel özelliklerinden dolayı duvar kaplamalarında da ahşabı daha çok görmeye başladık. Özellikle prefabrik, müstakil ev ve villaların dış yüzeylerinde ahşap yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Bu özellik yapılarda ısıtma ve soğutma sistemlerinin daha az kullanılmasını sağlayarak enerji tasarrufu yapılmasına katkıda bulunmaktadır.
Zemin altına su geçirmez özelliktedirler. Uygulamanın başarılı bir şekilde konusunda uzman profesyonel ustalar tarafından yapılması bu yüzden çok önemlidir. Su geçirmemesi için kaliteli bir işçilikle uygulama yapılmalıdır.
- Mermer, Traverten ve Kum Taşı
Dayanıklı yer döşemesi malzemeleridir. En pahalı malzemelerdendir. Görsel açıdan her mekana estetik bir görünüm kazandırırlar.
Mermer, taş görünümü tercih edenlerin yaygın olarak kullandığı diğer yer döşemelerine göre pahalı bir seçenektir. Kaymayan bir yüzeye sahip olarak rengi güneş ışınlarına karşı dayanıklıdır. Antibakteriyel özelliktedir.
Temiz ve hijyenik görünümlüdür. İçecek ve gıda dökülmelerine karşı dirençli bir malzemedir. Temizliği kolaydır. Kafelerde ve restoranlarda mutfaklara yaygın olarak kullanılır. Kalitesine göre kaymaz ve leke önleyici özelliktedir.
Uzun ömürlü, renk ve desen seçenekleri vardır.
Su geçirmez özelliktedir. Uygun maliyette bir yer kaplamadır.
Dekorasyon uygulamalarında tasarım açısından göze hitap eden bir uygulamadır. Görünümünde derinlik algısı oluşturan bir malzemedir. Dayanıklı ve toz tutmayan özelliktedir.
Uygulama için zeminin en iyi şekilde hazırlanması gerekmektedir. Çok iyi temizlenerek hazırlanmalıdır. Kırıklıklar ve çatlaklar giderilmelidir.
Spor salonlarında, ofislerde, otoparklar çok sık kullanılır.
- Laminant Parkeler Dış Mekan Parkeleri
Laminant parkelerde açık alanlara uygun dış mekan parkeleri kullanılmaktadır. Açık alanların koşullarına uygun özellikte üretilmektedir.
Açık alanlarda kullanılan bu parkeler su geçirmez özelliktedir. Alt zemin üzerine iyice yerleştirilmesi çok önemlidir.
Malzeme kalitesine göre neme karşı dirençli çeşitleri bulunmaktadır. Nemin zeminin çekirdeğine erişmesini engelleyen özelliktedir. Nemin döşemeye nüfuz etmesini engelleyici şekilde üretilmiştir.
Uzun yıllar çizilmeye ve aşınmaya karşı dayanıklı olacak şekilde üretilmiştir.
Belli bir süre yıpranmanın olduğu alanlar yeni parke ile değişim yapılabilme imkanı vardır.
5 yıldan başlayan garanti koşulları bulunmaktadır. Uzun yıllar dayanıklı olacak şekilde üretilen modelleri bulunmaktadır.
Parlaklığını ve yeni görünümünü korumak için belli aralıklar bakımlarının yapılmasına özen gösterilmelidir. Aşındırmayan temizleyici malzemelerle temizlenmelidir. Temizlik ve bakım için uygulama yapan firmadan bilgi almak unutulmamalıdır.
Parlak görünümü korumak için üreticilerin önerilerine dikkat edilmelidir. Bunlar dışında cilalama ve parlatma işlemleri yapılmamalıdır.
Rüzgar, fırtına ve güneş ışınlarına karşı dirençli bir malzemedir. Hem iç hem de dış alanlarda kullanılabilme özelliğindedir. Çamurlaşmayan, küflenmeyen, kaymayan bir yer döşemesidir.
Kimyasal temizlik malzemelerine karşı dirençlidir. Havuzlar gibi ıslak zemin alanlarında daha çok tercih edilmektedir. Anti-slip özelliğine sahip olarak renk seçenekleriyle alternatif bir yer döşemesidir.