Yapıların dış yüzeyinde koruyucu malzemeler olmasının mimari tarifi dış cephedir. İnsanlar arasında en çok bilinen ismi mantolamadır. Bina yüzey koruyucuların kullanılmasının iki temel amacı vardır. Biri görsel bir görünüm kazandırmak diğeri ise binayı tüm iklim koşullarının olumsuz etkilerinden koruyarak iç kısımlarda enerji tasarrufu sağlatmaktır.
Ülkemizde yürürlükte olan enerji verimliliği kanununun gereği yapılara mantolama işlemi yapılması önem kazanmıştır.
Mantolama ve Dış Cephe Kaplama Nedir?
Binaların hava ile temas halinde olduğu yüzeylerini yüksek korumalı yalıtım malzemelerinin giydirilmesi yapı sektöründe mantolama uygulaması işlemi olarak tanımlanmaktadır. Bu isim insanların soğuk havalarda vücutlarını korumak için giydiği manto kıyafetinden esinlenerek verilmiştir.
Binaları giydirmek için kullanılacak ısı yalıtım malzemesinin özellikleri önemlidir. Yalıtım malzemesi seçimi hem malzemenin dayanıklılığına hem de talep eden müşterilerin binalarına kazandırmak istediği estetik görünüme göre karar verilir.
Yapı sektöründeki yenilikler yaşam alanlarının birbirinden farklı görünüme sahip olmasını sağlayarak binalara bir kimlik kazandırmaktadır. Bu yüzden inşaat firmaları tercih ettikleri kaliteli yüzey koruyucu modellerle firma isimlerinin ve yapılarının tanınmasına da önem vermeye başladılar.
Yaşam alanlarının görsel açıdan birbirinden farklı görünmesi sadece renk ve verilen şekilden kaynaklanmamaktadır. Yüzey koruyucu malzemeler ahşap, pvc, poliüretan, cam, taş, metal, tuğla ve levha gibi farklı malzemelerden üretilmektedir. Yüzey koruyucu olarak kullanılan malzemeler binaların farklı görünüme sahip olmasını sağlamaktadır.
Yaşam alanlarımızın dış kısmının şık ve yeni görünmesini sağlayan dış yüzey koruyucuların birçok modeli bulunmaktadır. Her model farklı bir malzemeden üretilmiştir. Her malzemenin kendine ait görsel görünümü ve özellikleri vardır. Klasik ve modern olmak üzere her zevke göre sağlıklı ve dayanıklı malzeme alternatifi bulunmaktadır.
Her binaya özel mimari tasarım hizmeti yapılabilmektedir. Demah Tasarım olarak binaların bulundukları konuma, müşterilerimizin taleplerine ve yapının bulunduğu çevresel koşullara göre tasarımlar hazırlamaktayız. Dijital ortamda 3 boyutlu tasarımın görsellerini müşterimizle paylaşıp onay aldıktan sonra çalışmalarımıza başlamaktayız. Binalara bulunduğu yerdeki tüm koşulları bir arada değerlendirerek estetik, işlevsel, estetik ve dinamik bir duvar giydirme uygulaması gerçekleştirmekteyiz.
Isı ve Yalıtım Sistemleri ile Mantolamanın Faydaları
Geçmişten günümüze rutubetlenme problemi bina içlerinde en çok yaşanan problemlerden biridir. Rutubetlenme nedeniyle bireyler kendi yaşam alanlarında rutubetin etkisi olan problemlerini bireysel olarak dairelerinde veya evlerinde tadilat ederlerdi. Günümüzde rutubet problemi yaşanmamasında dış cephe kaplamalarının önemi arttıkça yapılarda kat sakinleri toplu olarak dış kısmının yenilenmesini talep etmektedirler.
Günümüzde dış cephe kaplamalarının dayanıklılığı, kalitesi, görselliği yapıların değerini artıran önemli unsurlardan biridir. Gayrimenkul satışlarında duvar kaplama modellerinin etkisinin olması eski binaların yenilenmesini gündeme getirdi. Bu yüzden yapı sektöründe yaşam alanlarının dış cephe tadilatı son zamanlarda en çok yapılan uygulamalardan biridir.
Yazın aşırı sıcaktan, kışın aşırı soğuktan, bahar aylarında yağmurdan ve rüzgardan koruyan duvar yüzey koruyucuları ısıtma ve soğutma sistemlerinin daha az kullanılmasında çok etkilidir. Tüm hava koşullarına karşı dayanıklı olan bir malzeme yapıların iç kısmında enerji kayıplarının olmasını engellemektedir. Bu yüzden günümüzde binalarının dış kısmında tadilat talebinde bulunanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Enerji tasarrufu hem faturaların daha az gelmesi hem de doğal kaynaklarımızın az tüketilmesi açısından çok önemlidir.
Yaşam alanlarında bina dışından gelen gürültülerin bina içine geçmesini engellemesi açısından da duvar kaplama malzemelerinin kalitesi, dayanıklılığı ve özellikleri çok önemlidir. Özellikle cadde veya işlek bir sokakta bulunan bina sahiplerinin dışarıdan gelen gürültüyü azaltmak için çok iyi çözüm olmaktadır.
Dış Cephe Kaplama Modelleri ve Üretildiği Malzemeler
- Kompozit Kaplama
- Alüminyum Kompozit Panel Giydirme
- Ahşap Kaplama
- Mekanik Montajlı Giydirme
- Tuğla Duvar Kaplama
- Terracotta Kil Panel
- Prekast Giydirme
- Grass Siding Kaplama
- Betopan Giydirme
- PVC Kaplama
- Doğal Taş Giydirme
- Amerikan Siding Kaplama
- Yalı Baskı Kaplama
- Fibercement Kaplama
- Fugalı Duvar Kaplama
- Klinker Tuğla
- Düz Levha Tekniği
Dış Cephe Kaplama Isı ve Yalıtım Malzemeleri
Binaların dış cephe giydirmelerinde ısı ve yalıtımı sağlamak için yüzey koruyucu malzemeler PVC, ahşap, poliüretan, dekoratif sıva, boya, granit, mozaik, alüminyum, cam, taş, metal, tuğla ve levha gibi farklı malzemelerden üretilmektedir.
Her duvar kaplama malzemesi mantolama işlemi değildir. Fiberglass, cam yünü, taş yünü, baskılı giydirme ile ısı yalıtımı sağlanabilmektedir. Ama mantolama yerine kullanılan malzemelerdir.
Yapıların görsel açıdan birbirinden farklı görünmesi sadece renk ve verilen şekilden kaynaklanmamaktadır. Yüzey koruyucu olarak kullanılan malzemeler binaların birbirinden farklı görünüme sahip olmasını sağlamaktadır.
- Doğal Taş (Mermer, Granit)
- Ahşap ve Ahşap Görünümlü Kompozit
- Cam ve Seramik
- Sıva ve Boyalar
- Siding / Yalı Baskı (Vinil Siding, Fibercement Siding, Kompozit Siding)
- Giydirme Cephe Malzemeleri (Kapaklı Giydirme, Transparan Giydirme, Silikon Giydirme, Kompozit panel)
Dış Cephe Kaplama Uygulama Teknikleri
- Sıva ve Boya Uygulaması
- Konstrüksiyon Sistemi ile Plaka Halindeki Rijit Yüzey Koruyucu: Çimento levha, metal, polimer, Kenet sistemiyle doğal yapay taş plakalar ve ahşap kaplamalar
- Yapıştırıcı ile Plaka Halindeki Rijit Kaplamalar: Cam, Seramik, Doğal ve Yapay taşlar
- Prefabrik Yapılarda Duvar Kaplama ve Teknikleri
- Yapının Taşıyıcı Sistemine Montaj ile Giydirme Cepheler
Vinil Siding: Poli vinil klorür'den üretilmiş PVC esaslı bir malzemedir. Özellikle insan trafiğinin çok olduğu büyük yapılarda uygulanır. Hastaneler, okullar, AVM'ler gibi.
Ahşap Görünümlü Kompozit Siding: Ahşap görünümlü kompozit uygulaması ısı yalıtım plakaları kullanılarak uygulanır. Sudan, rutubetten, nemden etkilenmez. Küflenmez, parçalanmaz. Yüksek teknolojilerle üretilmiştir. Yüzeyinde ısı dengeleme özelliğine sahiptir. Yüzey aşırı soğumaz ya da ısınmaz. Ahşap görünümlü olmasına rağmen doğal ahşaptan daha dayanıklı ve kalitelidir. İçeriğinde yüksek kalitede teknolojilerle üretilmiş poliüretan bileşenler vardır. Böceklenmeyen, çevre dostu, antibakteriyel özellikte yüksek korumalı ısı ve yalıtım malzemesidir.
Fibercement Siding: Çimeto esaslı bir malzemedir. Üzerine doku işlenebilen bir malzemedir. Taş ve çiçek modelleri ile birbirinden farklı tasarımlarla binalara estetik görünüm kazandıran bir malzemedir. Bu yüzey koruyucu malzeme çimentolu levhalardan ve selülöz elyafıdan üretilmiş bir giydirme malzemesidir.
Tuğla Duvar Mantolama: Geçmişten günümüze en çok ilgi gören tasarımlardan biri tuğla duvar giydirme malzemesidir. Isı yalıtım özelliği sağlaması ile mantolama işlemlerinde popüler uygulamalardan biridir.
PVC Mantolama: Su geçirmeyen ısı yalıtım malzemelerinden biri PVC Giydirmedir. Uzun yıllar paslanmadan, aşınmadan kullanılabilen bir malzemedir.
Mekanik Duvar: Özel bir montajı vardır. Genellikle az katlı yapılarda kullanılan bir yalıtım malzemesidir.
Grass Siding Cephe Uygulaması: Çim görünümünde dayanıklı ısı yalıtım malzemelerinden biri Grass Siding uygulaması çim kaplama olarak da tarif edilmektedir. Neme ve rutubete karşı dayanıklı yapı malzemesidir.
TerraCotta Panel: Kil ve kaolen gibi doğal malzemelerden endüstriyel olarak üretilen bir malzemedir.
Alüminyum Kompozit Panel: Modern mimari tasarımı tercih edenlerin yaygın kullandığı iki alüminyum levha arasına yerleştirilmiş polietilen tabakadan üretilmiştir. Yapıların iç giydirmelerinde de kullanılmaktadır.
Fugalı Duvar Mantolama: Mantolama için kullanılan levhalar Fuga aracılığı ile bölünmektedir. Fuga malzemesi binalara farklı tasarımlar yapılması sağlar.
Prekast: Isı yalıtım uygulaması yüksek dayanıklı bir beton malzemesidir. Genellikle fiber beton yüzey koruyucu ile birlikte tasarım yapılarak uygulanır.
Düz Levha Uygulaması: EPS, XPS veya taş yünü ile sade görümlü bir ısı yalıtım uygulamasıdır. Bu yalıtım malzemesi ile yapı kaplandıktan sonra dekoratif sıva veya boya uygulanmaktadır.
Amerikan Siding: Boya ve bakım masrafı gerektirmeyen, yapıların içinde çelik donatıların paslanmasını önleyen bir malzemeden üretilmektedir.
Doğal Taş Uygulaması: Gerçek taş uygulama fiyatlarına göre daha ekonomiktir. Doğal taş ile ısı ve yalıtım malzemesi giydirilmesi genellikle butik otellerde, müstakil evler, villalarda çok tercih edilmektedir.
Betopan Uygulaması: Yapı sektöründe son yıllarda kullanılmaya başlayan Betopan malzemesi çimento ve ahşabın karışımından üretilmektedir. Yangına, depreme ve rutubete karşı dayanıklıdır.
Taş Yünü Cephe: En çok strafor ile mukayese edilen bir yalıtım malzemesidir. Asbest lifleri ile de çok karıştırılan bir malzemedir. Ama asbest liftinden üretilmemektedir. Genellikle prefabrik evler için çok tercih edilir.
Silikon ile: Galvanizli ankrajlarla yalıtım sağlanır.
Mesh Cephe Malzemesi: Alüminyum çerçeve içine yerleştirilen bir uygulamadır. Genişte metal ürünleri kullanılır.
Strafor Kaplama: Isı yalıtımı için kullanılan panel malzemelerindendir.
Kapaklı Giydirme: Görsel ve ekonomik bir çözüm sunan yalıtım ve tasarım uygulamasıdır. Cam, alüminyum ve çelik malzemeleri bir araya getirilerek binaya şık bir görünüm kazandırılır.
Granit Cephe: Granit görünümü sevenlerin çok tercih ettiği bir uygulamadır.